Menu
0
Klanten beoordelen ons met een 9,0!
Thuis geleverd binnen 1-2 werkdagen!
Bijna 40 jaar ervaring!
Gratis verzending boven €50!
02Oct2024
Hoeveel Hertz moet mijn televisie hebben?

Hoeveel Hertz moet mijn televisie hebben?

Door: Elien DaisomontReacties: 0

Je hebt het hoogstwaarschijnlijk al voorgehad: je wilt een televisie kopen en in één bron staat als specificatie 100Hz, maar in een andere bron staat dat de televisie 120Hz heeft. Wat klopt nu?

 

Wat is het verschil tussen 100Hz en 120Hz of 50Hz en 60Hz?

Bij het kopen van een nieuwe televisie kom je vaak specificaties tegen zoals 50Hz, 100Hz, 60Hz of 120Hz. Deze getallen hebben te maken met de verversingssnelheid van de tv, ook wel refresh rate genoemd. In deze blog leggen we uit wat de verschillen zijn tussen 50Hz en 100Hz, die gangbaar zijn in Europa, en 60Hz en 120Hz, die in Amerika gebruikt worden. Daarnaast bespreken we waarom de verversingssnelheid belangrijk is voor je kijkervaring.

Wat is verversingssnelheid?

De verversingssnelheid, of refresh rate, verwijst naar het aantal keren per seconde dat het beeld op je tv-scherm wordt ververst. Dat wordt gemeten in Hertz (Hz). Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe vaker het beeld ververst wordt, en hoe vloeiender het er in principe uitziet. Vooral bij snel bewegende beelden zoals sportwedstrijden of actiefilms is een hoge verversingssnelheid van belang. 

Bijvoorbeeld:

  • Een televisie met een verversingssnelheid van 50Hz ververst het beeld 50 keer per seconde.
  • Een televisie met een verversingssnelheid van 100Hz ververst het beeld 100 keer per seconde.

Het verschil tussen 50Hz en 100Hz

In Europa is 50Hz de standaard verversingssnelheid voor televisies. De reden hiervoor is dat het stroomnet in veel Europese landen op 50Hz werkt. Een televisie met 50Hz is prima geschikt voor het weergeven van standaard tv-uitzendingen en de meeste films. Maar bij snelle bewegingen, zoals bij sport of actiefilms, kan het beeld er soms wat schokkerig uitzien.

Een 100Hz tv daarentegen verdubbelt de verversingssnelheid, waardoor het beeld 100 keer per seconde wordt ververst. Dat zorgt voor een veel vloeiendere weergave van bewegende beelden. Voor mensen die graag sport en actiefilms kijken of veel gamen, biedt een tv met 100Hz een betere kijkervaring omdat bewegingen soepeler en scherper worden weergegeven.

Het verschil tussen 60Hz en 120Hz

In de Verenigde Staten en andere landen die op het 60Hz elektriciteitsnet werken, is 60Hz de standaard verversingssnelheid voor televisies. Dat is vergelijkbaar met de 50Hz standaard in Europa.

Een 120Hz tv ververst het beeld 120 keer per seconde, wat zorgt voor een veel vloeiender beeld bij snel bewegende scènes, vergelijkbaar met de voordelen van 100Hz televisies in Europa.

Wat is het effect van een hogere verversingssnelheid?

Een hogere verversingssnelheid kan je kijkervaring aanzienlijk verbeteren, vooral als je vaak kijkt naar content met veel snelle bewegingen, zoals sport, films, en games. Het belangrijkste voordeel van een hogere verversingssnelheid is dat het de kans op bewegingsonscherpte vermindert. Bewegingsonscherpte kan optreden wanneer de beelden op het scherm niet snel genoeg worden bijgewerkt om snelle bewegingen bij te houden, waardoor de actie wazig of schokkerig kan lijken.

Bij een 100Hz of 120Hz tv wordt dit probleem aangepakt doordat het beeld sneller ververst wordt, wat resulteert in vloeiendere en scherpere beelden. Het verschil is vooral merkbaar bij snellere actiescènes of tijdens het gamen, waar precisie en snelheid belangrijk zijn.

Voorbeeld: 

Verschillen in content en standaarden

Naast de verversingssnelheid van je tv is het ook belangrijk om te weten dat veel videoinhoud, zoals films- en tv-uitzendingen, vaak wordt gefilmd in 24 of 30 frames per seconde (fps). Televisies met een hogere verversingssnelheid, zoals 100Hz of 120Hz, passen de weergave hierop aan door de beelden te interpoleren (extra frames in te voegen) of de frames op een manier te verdubbelen, zodat ze soepel worden weergegeven zonder haperingen.

Dat betekent dat zelfs als je een 100Hz of 120Hz tv hebt, de voordelen vooral merkbaar zijn bij content die daadwerkelijk profiteert van deze hogere verversingssnelheid, zoals moderne games of sportuitzendingen in HD.

Conclusie: Welke verversingssnelheid is beter voor jou?

  • 50Hz/60Hz televisies zijn prima voor dagelijks gebruik, zoals het kijken van standaard tv-uitzendingen en films.
  • 100Hz/120Hz televisies zijn vooral nuttig voor mensen die houden van sport, actiefilms of intensief gamen. Deze hogere verversingssnelheden zorgen voor vloeiendere bewegingen en een verbeterde kijkervaring, vooral bij snellere acties.

Kort samengevat, er is geen wezenlijk verschil tussen 50Hz en 60Hz, of tussen 100Hz en 120Hz televisies als het gaat om beeldkwaliteit. Het verschil zit in de elektrische standaarden van de regio waar je woont: in Europa gebruiken we 50Hz en 100Hz omdat het stroomnet op 50Hz draait, terwijl in Amerika 60Hz en 120Hz worden gebruikt vanwege het 60Hz-netwerk. Dus of je nu in Europa of Amerika woont, de werking en prestaties van een tv met dezelfde verversingssnelheid zijn vergelijkbaar, maar de gekozen frequentie hangt af van de lokale stroomvoorziening.

Tags

    Laat een reactie achter

    Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

    Abonneer je op onze nieuwsbrief

    Abonneer

    Account aanmaken

    Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

    Registreren

    Recent toegevoegd

    U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

    Totaal incl. btw:€0
    Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

    Verzendkosten berekenen

    Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.